Boszorkánykonyha

Szilvás gombóc – a bűntelen élvezet

szilvás gombóc

Gyermekkorunk egyik kedvenc eledele a szilvás gombóc, mely örök joly joker volt, ha megkaptuk a „Mit ennétek ma?” kérdést édesanyánktól, nagymamánktól. Az idők azonban változnak, így diétázóknak, testépítőknek, illetve azoknak, akik odafigyelnek ételeik összetételére, számukra bizony ez a mesés étel tabu téma lett az eredeti összetevői végett. De elkeseredésre semmi ok, mert most egy diétás, zsírszegény, de fehérjében gazdag recept változatot hoztam, mely gyorsan elkészíthető, és büntetlenül fogyasztható.

 

Hozzávalók:

6-10 szem szilva

½ kg zsírszegény túró

15 dkg darált zabpehely

1 tasak fahéj

2 tojás

édesítő

0,5 dl víz/növényi tej

ízlés szerinti vanília arom/vanília puding (cukormentes)/vaníliás protein por

 

Elkészítés:

Egy lábasban vizet forralunk.

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk fahéjjal és édesítővel, és félretesszük kicsit, míg előkészítjük a gombóc tésztáját.

A hozzávalókat egy edényben összegyúrjuk, és kb. 5-10 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely megdagadjon. Ha kissé folyós lenne a tészta, akkor korrigálhatjuk zabkorpával, vagy darált zabpehellyel, ha viszont túl száraz lenne, akkor további víz/növényi tej hozzáadásával javíthatunk a tészta állagán. A lényeg, hogy jól formázható, nem nyúlós tésztát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, melynek közepébe beletesszük a fahéjas szilvát. Természetesen a szilva kiválható bármilyen más gyümölccsel, akár almadarabkákkal, nyári idényben barack darabkákkal. Ha kész, beledobjuk a felforralt vízbe és megfőzzük. Akkor kész, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére. A forró vízből kivett gombócokat meghempergetjük zabkorpa és fahéj keverékébe.

Tálalásakor zsírszegény joghurtot elkeverünk rum-, illetve tetszőleges ízű aromával, vagy protein porral, édesítővel, és azzal leöntjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!