A gyümölcskenyeret szerintem nem kell bemutatnom senkinek. Rengeteg változatban elkészíthető, mindenféle gyümölcsöt felhasználhatunk hozzá, illetve sok – sok aszalt gyümölccsel dúsíthatjuk.
Mivel most leginkább az alma szezon tombol, ezért ma egy igazi, hamisíthatatlan almás kenyeret készítünk, melynek szerintem a legjobb és legfinomabb része a máz a kenyér tetején… Hmmm, a sült diónál mi finomabb létezik a világon? 🙂
Mivel rohamosan közeledünk karácsony felé, így ha kis ünnepi hangulatot szeretnénk teremteni, akkor szórhatunk bele fahéjat is, és a sütés közben szálló illatok garantálni fogják az adventi kedvet 🙂
Hozzávalók
Kenyér:
½ csésze kókusz olaj
édesítő
2 evőkanál tejföl
2 teáskanál sütőpor
2 tojás
vanília aroma/vaníliás fehérje por
300 g zabliszt
½ teáskanál só
4 db közepes méretű alma
dió, mazsola
Diós máz:
édesítő
2 – 3 evőkanál kókusz olaj
2 evőkanál zabliszt
aprított dió
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le, majd tegyük félre.
Egy nagy edénybe először a kókusz olajat keverjük el az édesítővel kézimixer segítségével. Majd tegyük hozzá a tejfölt és a sütőport, ezzel is keverjük jól össze. Ezek után tegyük bele a vaníliát, és a tojást, újabb keverés. Hozzátesszük a lisztet és a sót, megint jól összekeverjük, és végül beletesszük az almát, a diót és a mazsolát. (Mivel a zabliszt rostban igen gazdag, így a tésztához érdemes egy kis növényi, vagy zsírszegény tejet önteni, hogy lazítsunk a tésztán.)
Ezek után a kész masszát beletöltjük szilikonos kenyérsütő formába, leöntjük a tetejét a diós mázzal, és betesszük a sütőbe és tűpróbáig sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: