Hazánk egyik legnépszerűbb étele, mely nyáron éli virágkorát, a lecsó. Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan háztartás, vagy legalábbis kevés, ahol nyaranta legalább egyszer ne készülne el ez a kuriózum. Ám most mégis egy kis utazásra hívlak, kedves Olvasó, és látogassunk el Franciaországba, üljünk be egy kis vendéglőbe és együnk egy finom francia lecsót, vagy hírhedtebb nevén ratatouille-t. 🙂
Egy teljesen más íz világú étel ez a mi lecsónkhoz képest, ahogyan az összetevőiben is, hisz ez az lecsó leginkább a vegáknak kedvez, lévén, hogy csak zöldségekkel készül. De szerintem aki egyszer ezt is kipróbálja, nem fog csalódni és sokszor kerül még terítékre 🙂
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 nagyobb cukkini
1 – 2 paprika
1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset, természetesen ezt elhagyhatja)
1 doboz paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
pár szem olíva bogyó
reszelt sovány sajt
só, bors, curry
A padlizsánt, cukkinit meghámozzuk, felkarikázzuk, a paprikák csumáját kivágjuk és szintén felkarikázzuk. Előkészítünk egy tepsit, kicsit kikenjük kókuszolajjal, majd a doboz paradicsompüré jó háromnegyed részét az aljára kenjük. Erre rászórjuk a felkarikázott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, illetőleg – mivel paradicsomos ételről van szó, szórhatunk rá bazsalikomot, oregánót (el nem rontjuk vele, az biztos J). Erre a paradicsomos rétegre tesszük a felkarikázott padlizsánt, cukkinit és paprikákat, hogy félig fedjék egymást. A tetejére elszórjuk az olíva bogyót (ez is csak opcionális hozzávaló, aki nem szereti, természetesen elhagyhatja), majd ismét megsózzuk, borsozzuk (aki szereti, curryt is tehet rá) és elszórjuk a maradék paradicsompürét a zöldségek tetején. Ezek után lefedjük alufóliával és betesszük a 150 fokos sütőbe, hogy kicsit puhuljanak a zöldségek. Kb. fél órán át, illetve amíg a padlizsán meg nem puhul lefedve sütjük, majd ha kész, megszórjuk a reszelt sajttal és még visszatesszük – már fedés nélkül – a sütőbe és tovább sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: