A köles szó hallatán nagyon sok embernek a kismadarak étke jut eszébe. Jogosan, mert annak, akinek volt otthon díszmadara, bizony azt sokat adott adni a kis szárnyasoknak. Ám most mégis azt mondom, hogy a köles az ember számára is egy nagyon egészséges és ízletes étel, mely többek között rendkívül sok fehérjét tartalmaz, B vitaminban gazdag és szabályozza a vércukor szintet is. Az elkészítése is nagyon sokrétű, készíthetünk belőle (és hamarosan fogunk is 🙂) süteményeket, köretként is kiváló ám most mégis egy nagyon laktató főételt készítünk belőle.
Hozzávalók:
¾ bögre köles
2 fej brokkoli
1 nagy fej vöröshagyma
só
bors
fokhagyma granulátum
szerecsendió
sajt
1 doboz tejföl
A kölest feltesszük főni fokhagymás, sós vízben (szomjas jószágról van szó, így kb. 4-5x annyi vízben főzzük meg, mint a köles mennyisége). Ha kész, leszűrjük és félretesszük. Közben a brokkolit is roppanósra pároljuk. Ha ez is kész, feldaraboljuk apró kockákra.
A vöröshagymát aranybarnára pirítjuk kókuszolajon.
Egy nagyobb tálban majd a kölest, a brokkolit és a hagymát összekeverjük a tejföllel és ízlés szerint fűszerezzük, valamint belereszelünk – szintén ízlés szerinti mennyiségben – sajtot. Végül jénai tálba, vagy tepsibe helyezzük, a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon még kb. 20-30 percig – illetve amíg a sajt meg nem pirul – sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: