Alig három hét és bizony ismét ránk köszönt az év legszebb ünnepe, a karácsony. Gondolom, nem vagyok egyedül a háziasszonyok közül, akik már most azon törik a fejüket, hogy milyen süteményeket készítsenek idén.
A hagyományos mákos és diós bejgli mellett a mézeskalács a másik olyan desszert, ami aligha hiányozhat az ünnepi menüből. Én is főpróbát csináltam most hétvégén, lévén vegán mézeskalácsot még eddig nem sütöttem. Addig csűrtem – csavartam a rég bevált receptet, míg el nem készült az idei év első tisztán vegán diós mézeskalácsa 🙂
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál kókuszzsír
édesítő
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
fahéj
növényi tej
A kókuszzsírt felolvasztjuk és hozzákeverjük az édesítőt, a mézeskalács fűszerkeveréket, a fahéjat és öntünk hozzá annyi tejet, hogy jó folyós állagot kapjunk. Érdemes még kicsit visszatenni a tűzhelyre, hogy az édesítő is elolvadjon, különben nagyon csomós lesz.
A lisztet kimérjük egy edénybe, hozzákeverjük a szódabikarbónát és a diót, majd ráöntjük az olvasztott kókuszzsírt és jól összegyúrjuk. Ha szükséges, öntsünk még hozzá tejet, hogy egy jól formázható, összeálló tésztát kapjunk. Kb. másfél – két órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, tetszőleges formájúra kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.
Díszítés gyanánt, valamint a gasztronómiai élvezet fokozása érdekében a tetejét megszórhatjuk tört dióval is.
Kommentek