Csakúgy, mint nálunk a mákos-diós bejglinek, úgy Németországban a stollennek van nagy hagyománya karácsonykor. Nálunk gyümölcskenyérként ismeretes leginkább ez a desszert, de ez esetben az ünnepek közeledtével kicsit karácsonyiasra vettem a formát, és a fűszerezésének köszönhetően egy igazi, vegán, karácsonyi stollen került ki a sütőmből 🙂
Hozzávalók:
30 dkg zabliszt
4 dkg kókuszliszt
1-1,5 dl sűrű, ízesítetlen almaszósz (ez kb. másfél alma egy pici vízzel leturmixolva)
1 alma reszelve
1 narancs leve
édesítő
½ teáskanál szódabikarbóna
1 tasak mézeskalács fűszer
növényi tej
fahéj
szeletelt mandula, dió, mazsola, kandírozott narancshéj stb. – ki mit szeret 🙂
Először kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a szódabikarbónát, a fahéjat, a mézeskalács fűszert, az édesítőt, a narancs levét, belereszeljük az almát, majd hozzáöntjük az almaszószt. Majd beleszórjuk a mandulát, diót, mazsolát, stb, és szépen elkezdjük összedolgozni. Annyi tejet öntünk hozzá folyamatosan, míg egy nem túl híg, de nem is túl kemény masszát nem kapunk. Ezt beleöntjük egy szilikonos kenyérformába és betesszük a sütőbe. Érdemes lassan sütni, 150 0C-on, hogy a belseje is jól átsüljön, amit tűpróbával ellenőrzünk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: