Ismét egy, már a karácsonyi asztalra való süteményt hoztam Nektek. Ránézésre kicsit macerásnak tűnik az elkészítése, de ha jó szívvel készítjük és hozzátesszük a legfőbb hozzávalót, a szeretet is – karácsonykor meg főleg ez a legfontosabb 🙂 – akkor fel sem tűnik a hosszadalmasabb készítés. Szóval, ha van egy kis időtök, ne habozzatok, ragadjatok egy tálat, és az összes hozzávalót és süssetek diós linzerkosárkát 🙂
Hozzávalók:
30 dkg zabliszt
édesítő
½ tasak mézeskalácsfűszer
12 dkg növényi margarin
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál almaecet
½ teáskanál szódabikarbóna
növényi tej
A töltelék:
1 bögre darált dió
édesítő
növényi tej
cukormentes lekvár (pl. sütőtök lekvár)
Elkészítés:
A lisztet az édesítővel, a citromhéjjal, a mézeskalácsfűszerrel, a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáöntjük a felolvasztott margarint, valamint az almaecetet (jelen esetben ez a tojáspótlónk). Annyi tejet öntünk még hozzá, hogy egy egynemű és még lágy tésztát kapjunk. Ezután egy jó órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a diós tölteléket, ami abból áll, hogy a darált diót elkeverem az édesítővel és annyi tejjel, amennyit felvesz.
Egy óra múlva a tésztát elővesszük, kinyújtjuk (ne túl vékonyra, mert hamar szakad) virág, avagy linzerformára és szilikonos muffinformába belesimítjuk. Ezután egy kávéskanál lekvárt teszünk a közepébe, teletöltjük a diós töltelékkel, és a tetejére egy kisebb formájú tésztát szúrunk.
Igen – igen, ez a része az, ami kicsit hosszadalmas és macerás, és bizony néha nem csak a cérna, de a tészta is elszakad, de kitartás!!! 🙂 A végeredmény lebegjen a szemünk előtt 🙂
Ha megvagyunk, tegyük 180 fokos sütőbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: