Szakítva kicsit a jól megszokott indiai ízekkel, most kalandozzunk Európa határain belül és készítsünk egy kis olasz finomságot. Aki járt már Olaszországban, biztosan találkozott már az általuk „cantuccini”-nek, vagy más néven biscottinak nevezett, kicsit keményebb jellegű kekszekkel. Ez a kis kekszféle kiváló kísérője akár kávénak, de jól passzol az édes desszertborokhoz is. Elkészítése is roppant egyszerű és két féle módon is megsüthetjük.
Hozzávalók:
250 gramm liszt
édesítő
egy csipet só
fél zsák sütőpor
40 dkg (növényi) margarin
2 evőkanál almaecet (nem vegánoknak két tojás)
(növényi) tej
mézeskalácsfűszer
dió
aszalt meggy
Az összes hozzávalót a dió és a meggy kivételével összegyúrjuk. Tejet annyit adjunk hozzá (amennyiben nem almaecettel dolgozunk), hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ha ezzel megvolnánk, hozzáadjuk a meggyet és diót, újabb gyúrás, majd két kis hengert formázunk a tésztából, melyeknek a tetejét kissé lelapítjuk.
180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt jól átsütjük. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, szeleteljük fel és újabb 10 percre tegyük vissza a sütőbe, hogy a kis szeletek jól kiszáradjanak (attól lesz igazán kemény a keksz). Akik viszont nem vágynak ennyire kemény kekszre, azok ezt az utolsó műveletet kihagyhatják, mert anélkül is kiváló gasztronómiai élményben lesz részük, azt garantálom 🙂
Az aszalt meggy helyett természetesen tehetünk bele mazsolát, vagy bármilyen más aszalt gyümölcsöt, illetve a dió is helyettesíthető akármilyen más olajos maggal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: