Boszorkánykonyha

Currys vöröslencse (dhal) sült édesburgonyával

dhal II.

India egyik legnépszerűbb étele a vörös lencse, melyet ők „dhal”-nak hívnak. Ezúttal kicsit ötvözzük a keleti és a nyugati konyhát (az édesburgonya ugyanis ott annyira nem számít hagyományosnak, mint nyugaton), mind az összetevőket, mind az íz világot tekintve. De ez ne rettentsen el senkit, garantálom, hogy a végeredmény valami mennyei lesz 🙂   

 

Hozzávalók:

3 nagyobb édesburgonya

500 gr vörös lencse

2 fej lilahagyma

3-4 cm gyömbér lereszelve (helyettesíthető fűszerrel is)

2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)

2 babérlevél

és a fűszerek:

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

só, bors

curry

chili

 

Az édesburgonyát megpucoljuk, szeletekre vágjuk és félpuhára előfőzzük. Közben egy tepsibe kevés kókuszolajt (vagy olívaolajt) öntünk és 200 fokos sütőben felmelegítjük. Ha kész az édesburgonya, belefektetjük a forró olajba, megsózzuk, borsozzuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Érdemes legalább egyszer ránézni és megfordítani őket.

Közben a vörös lencsét kb 800 ml vízben feltesszük főni a két babérlevél társaságában. Ha felforr a víz, beletesszük a kurkumát, sózzuk, és egy gerezd fokhagymát is nyomunk bele. Ezek után a lencsével már nincs is dolgunk, csak hagyjuk szépen puhára főni (hamar megfő, vigyázzunk vele!)

Előveszünk egy harmadik edényt is, amelyben felhevítjük a kókuszolajat és rászórjuk a felkarikázott lilahagymát (ha van otthon, esetleg egy kevés póréhagymát is szeletelhetünk bele), a másik gerezd fokhagymát, a reszelt gyömbér, chilit ízlés szerinti mennyiségben és kb. egy teáskanálnyi garam masalát. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk, hogy a hagyma megfonnyadjon. Ha kész, ezzel a hagymás szósszal megkenjük az édesburgonyákat.

A dhal tálalása pedig a mellékelt kép szerint történik: vagyis a vöröslencse „főzelék” feltétje jelen esetben a hagymás édesburgonya 🙂 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!