Édesburgonya fasírt

Hazánkban kevéssé elterjedt, de Amerikában nemzeti eledelnek számít az édesburgonya, vagy más néven batáta. Nevével ellentétben semmi köze nincs a hazai burgonyához, pusztán gumó alakja hasonlít hozzá.  Magas a C- és B2, B6 vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma, valamint igen gazdag rostokban. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználásának csak a képzelet szabhat határt: süthető, grillezhető, köret gyanánt is kiváló, de édes sütemények alapját is képezheti.

Most fasírt formájában kerül terítékre, mely akár főételként, de akár köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

2 nagyobb édesburgonya

2 tojás

zabkorpa

só, bors

  1. 10 dkg reszelt zsírszegény sajt

1 tk útifű maghéj

Édesburgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kézi botmixer segítségével pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabkorpát, a sajtot és a fűszereket, majd jól elkeverjük. A kókuszzsírt felhevítjük, és kanál segítségével kis halmokat helyezünk a forró olajba, pirosra – ropogósra sütjük.

Az útifű maghéjt, mint csodaszert tartják számon a táplálkozáskutatók, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat, a koleszterin és vércukorszintet, segíti az emésztést, bőrbetegségek gyógyítására is kiváló, valamint vegetáriánusok zselésítő, sűrítő anyagként is használják. Ennek hiányában fasírtunkat még több zabkorpával, vagy zabliszttel tudjuk sűríteni.

Tovább a blogra »