Hazánkban kevéssé elterjedt, de Amerikában nemzeti eledelnek számít az édesburgonya, vagy más néven batáta. Nevével ellentétben semmi köze nincs a hazai burgonyához, pusztán gumó alakja hasonlít hozzá. Magas a C- és B2, B6 vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma, valamint igen gazdag rostokban. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználásának csak a képzelet szabhat határt: süthető, grillezhető, köret gyanánt is kiváló, de édes sütemények alapját is képezheti.
Most fasírt formájában kerül terítékre, mely akár főételként, de akár köretként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
2 nagyobb édesburgonya
2 tojás
zabkorpa
só, bors
1 tk útifű maghéj
Édesburgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kézi botmixer segítségével pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabkorpát, a sajtot és a fűszereket, majd jól elkeverjük. A kókuszzsírt felhevítjük, és kanál segítségével kis halmokat helyezünk a forró olajba, pirosra – ropogósra sütjük.
Az útifű maghéjt, mint csodaszert tartják számon a táplálkozáskutatók, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat, a koleszterin és vércukorszintet, segíti az emésztést, bőrbetegségek gyógyítására is kiváló, valamint vegetáriánusok zselésítő, sűrítő anyagként is használják. Ennek hiányában fasírtunkat még több zabkorpával, vagy zabliszttel tudjuk sűríteni.