Hiába a sok boltban kapható lekvár, vagyunk jó páran háziasszonyok, akik jobban szeretjük magunk üvegbe zárni kedvenc gyümölcseinket dzsem formájában. Van annak valami fenséges érzete, mikor télen, miközben kint esik a hó, és hideg van, kinyitunk egy üveg lekvárt, ezáltal visszaidézve kicsit a nyarat, a forró napokat, mikor a tűzhely mellett álltunk és kavargattuk a fazékban rotyogó gyümölcsvelőt.
Szinte nincs olyan gyümölcs, amit ne lehetne eltenni télire, akár befőtt, akár lekvár formájában. De ugyanúgy üvegbe zárhatjuk a tél nagy kedvencét, a sütőtököt is. Hogy ezúttal ne a hagyományos íz világot kövessük, így most egy pikáns, télies hangulatú lekvárt készítünk.
Hozzávalók:
1,5 kg felaprózott sütőtök
5-6 db alma
1-2 tasak forralt bor fűszerkeverék
édesítő
1-2 citrom
2 csomag dzsemfix
A sütőtököt apró darabokra vágjuk.
Az almákat pici vízzel összeturmixoljuk és az így kapott pürét ráöntjük a tökre és vigyázva, hogy ne égjen le, feltesszük főni. Közben hozzáadagoljuk a forralt bor fűszerkeveréket.
Ha a tök már olyan puha, hogy a fakanállal szét tudjuk nyom, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Majd belereszeljük a citromok héját és kifacsart levét. Ezek után jön az ízlés szerinti édesítés, ami lehet befőzőcukor, cukor, xilit, stb., valamint hozzáadunk két csomag dzsemfixet. Ismét feltesszük a tűzre, átrotyogtatjuk és üvegbe töltjük.
A citrom és a forralt bor fűszerkeverék mennyisége függ a sütőtök édességétől is, valamint, hogy ki milyen aromás lekvárt szeretne készíteni.