Az egyik legtöbb variációban elkészíthető sütemény díját biztos vagyok benne, hogy a muffin nyerné meg. Édesen számtalan, vagy még annál is többféle módon készíthetjük, de kb. ugyanennyi verzióban süthetünk sós muffint is.
Mostani sütink tésztája ezúttal kissé eltér a szokásostól, ugyanis az alapját a karfiol – igen, jól olvastad, a karfiol J – képezi. Ennek köszönhetően kalóriatartalma csekély, így bátran fogyaszthatjuk akár diétás időszakban is.
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
250 g zsírszegény túró
2 tojás (vagy 1 egész tojás és 1 fehérje)
2 evőkanál magos mustár
10 dkg zabkorpa
só
szerecsendió
szódabikarbóna
10 dkg zsírszegény reszelt sajt
A karfiolt enyhén sós vízben puhára megfőzzük. Leszűrjük, villával összetörjük, majd amennyire tudjuk, kézzel jól kinyomkodjuk belőle a vizet. Botmixerrel még kicsit rámegyünk és jó pépes masszát készítünk belőle. Ezek után hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, jól eldolgozzuk, majd muffin formába töltjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és betesszük a max. 150 C-ra előmelegített sütőbe.
Mivel nem tartalmaz semmilyen lisztet a süteményünk, így érdemes jól átsütni alacsony hőfokon, hogy minél jobban kiszárítsuk. Ha túl gyorsan sütnénk meg, fenn áll a veszélye annak, hogy egy vizes, folyós masszát kapunk végeredményül.