Ki mondta, hogy sütni csak lisztből lehet? 🙂 Szerencsére vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, melyek kiváló helyettesítői a lisztnek, ezáltal növelve süteményeink tápértékét.
A mostani egy különleges íz világú muffin, melynek alapját a banán és a sütőtök képezi. Aktívan edzők, sportolók örömére ez a süti fehérjében is gazdag, így ők is bátran fogyaszthatják edzések előtt.
Hozzávalók:
1 tojás
1 tojás fehérje
¼ csésze sütőtök püré
1 banán
1/3 csésze kókuszzsír
édesítő
30 g vaníliás fehérjepor (vagy vanília aroma/vaníliás pudingpor)
½ teáskanál sütőpor/késhegynyi szódabikarbóna
½ teáskanál fahéj
pici himalája só
szerecsendió
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
A tökpürét és a banánt botmixerrel pépesítjük. Hozzátesszük a tojást, a tojásfehérjét, a kókuszzsírt és az édesítőt, és jól összeturmixoljuk. Ezek után hozzáadjuk a fehérjeport (vagy pudingot, aromát), a sütőport/szódabikarbónát, fahéjat, sót, szerecsendiót, ismét jó alaposan elkeverjük, szilikonos muffin formákba töltjük és megsütjük.
Érdemes lassan sütni. Ha még alacsonyabb hőfokot állítunk be, az sem baj, hiszen a sütemény nem tartalmaz lisztet, kicsit nedvesebb így a tészta állaga. Célszerű jól átsütni, hogy ne valami híg, folyós massza folyjon ki a sütőformából.