Ismét egy karácsonyi jellegű keksz receptet hoztam Nektek. Most az amerikai „mézeskalácsot”, vagyis gyömbéres kekszet sütöttem meg – természetesen vegán módon 🙂
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg növényi margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál reszelt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
édesítő
csipetnyi himalája só
1 ½ evőkanál almaecet
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, sóval, a gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, almaecettel és a reszelt citromhéjjal. Egy lábasban felmelegítjük a margarint, hozzátesszük az édesítőt, jól elkeverjük és a lisztes keverékhez öntjük, majd jól összegyúrjuk. Amennyiben szükséges – és szerintem szükség lesz rá – úgy növényi tejet is adhatunk a tésztához, hogy jól összeálljon. Ha kész, kis időre hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 200 fokos sütőben megsütjük. Akinek van kedve, ideje, díszítheti is a kekszeket akár mandula darabkákkal, vagy nem vegánok cukros (édesítős) tojásfehérjével 🙂