Vegáknak bizonyára ismerősen cseng az elnevezés, míg akik nem vegák, most talán kicsit furán néznek, hogy „Gabonakolbász?!” Igen! 🙂 Lehet boltban is kapni, de aki szeret a konyhában tevékenykedni és tudni, hogy mi is kerül bele az ételbe, azoknak ajánlom figyelmébe az alábbi receptet. Nem mondom, hogy nagyon gyorsan kész van, de szerintem megéri a fáradozást, mert a végeredmény kárpótol minden percért, amit a gabonák főzésére fordítottunk 🙂
Hozzávalók:
1 bögre barnarizs
1 bögre bio búza
1 bögre köles
1 bögre zabpehely
kókuszolaj
pirospaprika
fokhagyma
bors
só
A barnarizst és a búzát egy éjszakára beáztatjuk. Másnap feltesszük főni e két gabonát kb. kétszeres mennyiségű vízben (a búza főzési ideje elég hosszú, nekem kb. 2 órát is igénybe vett, mire megpuhult). A kölest és a zabpelyhet kicsit megpirítjuk, majd a kölest is megfőzzük. Ezek a gabonák adják a kolbász alapanyagát. Ha kész a három gabona és kellően megpuhultak, akkor egy nagyobb tálban összeborítjuk őket és hozzátesszük a többi hozzávalót, vagyis a fűszereket ízlés szerinti mennyiségben. A lényeg, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk végeredménynek. Aki szeretné, akár műbélbe is töltheti, de akár így is hagyhatjuk és zabkenyérre, vagy naan kenyérre is kenhetjük.