Lencsevagdalt

Az év végének egyik sláger étele a lencse. Így most ennek megfelelően egy lencsés ételt hoztam Nektek, melyet akár hidegen szeletelve kenyérfeltétként, akár melegen is fogyaszthatunk különféle köretekkel.

 

Hozzávalók:

30 dkg vöröslencse

zabpehely

4 evőkanál áztatott lenmag

2 evőkanál kókuszzsír

1 kávéskanál szódabikarbóna

fokhagyma(granulátum) ízlés szerint

2 fej vöröshagyma

2 evőkanál csípős mustár

1 – 2 evőkanál pirospaprika

Ízlés szerinti mennyiségben:

só, bors, majoranna, gyömbér, curry, kurkuma

A lencsét babérleveles, sós vízben megfőzzök.

A főzőlevével, a lenmaggal, a kókuszolajjal, fűszerekkel, szódabikarbónával, a mustárral és a hagymákkal összeturmixoljuk. Az így kapott léhez hozzákeverjük a zabpelyhet. Abból annyit használjunk, hogy a tésztánk állaga jó nokedli sűrűségű legyen. Hagyjuk állni jó fél órát, hogy a zabpehely megszívja magát. Ha kész, szilikonos sütőformába töltjük, és először 200 fokon sütjük,majd kb. fél óra után lejjebb vesszük a hőmérsékletet (kb. 150 fokra) és tűpróbáig sütjük tovább.

Ha jól dolgoztunk, akkor egy krémes állagú, de nem folyós vagdaltat szedünk ki a formánkból – természetesen csak azután, hogy jól kihűlt 🙂

Tovább a blogra »