Az év végének egyik sláger étele a lencse. Így most ennek megfelelően egy lencsés ételt hoztam Nektek, melyet akár hidegen szeletelve kenyérfeltétként, akár melegen is fogyaszthatunk különféle köretekkel.
Hozzávalók:
30 dkg vöröslencse
zabpehely
4 evőkanál áztatott lenmag
2 evőkanál kókuszzsír
1 kávéskanál szódabikarbóna
fokhagyma(granulátum) ízlés szerint
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál csípős mustár
1 – 2 evőkanál pirospaprika
Ízlés szerinti mennyiségben:
só, bors, majoranna, gyömbér, curry, kurkuma
A lencsét babérleveles, sós vízben megfőzzök.
A főzőlevével, a lenmaggal, a kókuszolajjal, fűszerekkel, szódabikarbónával, a mustárral és a hagymákkal összeturmixoljuk. Az így kapott léhez hozzákeverjük a zabpelyhet. Abból annyit használjunk, hogy a tésztánk állaga jó nokedli sűrűségű legyen. Hagyjuk állni jó fél órát, hogy a zabpehely megszívja magát. Ha kész, szilikonos sütőformába töltjük, és először 200 fokon sütjük,majd kb. fél óra után lejjebb vesszük a hőmérsékletet (kb. 150 fokra) és tűpróbáig sütjük tovább.
Ha jól dolgoztunk, akkor egy krémes állagú, de nem folyós vagdaltat szedünk ki a formánkból – természetesen csak azután, hogy jól kihűlt 🙂